Thursday, April 11, 2013

Random: Student vs Bekerja

Ehh. . . Dah akhir bulan 4 la you!! hee. percaya atau tidak, akhirnye, after 3 months, dpt baca my blog. haha

Akan tetapi,

Macam memalukan betul bila review my blog. Sungguh, aku cakap mcm tak serupa bikin. After beberapa azam yg membara aku taip, konon nak pandai masak+kurangkan berat badan, nampaknya it's just omongan kosong. :(

Tapi! Tapi!

Jangan putus asa! haha. Still ade masa lg. At least, ade 8 bulan lg. Semoga Berjaya fiza! :D

Eventhough ade pepatah yg mengatakan,

Hendak 1000 daya, tak hendak 1000 dalih, tp aku still nk jugak kata sbb praktikal yg maha penat ni la buat azam aku delay, okee???

Tahukah anda, apabila anda memasuki alam pekerjaan, sila la ucapkan selamat tinggal pada dunia yg merambu ramba tu! Contoh paling ketara, Ade 3 cerita wayang aku terlepas: Olympian has fallen, and everything. Tension tahu!

Suatu masa nanti, aku akan cerita the real life about praktikal. Like drama series. Biar la berpart2 pon. But, it will take times la. hehe.

But, untuk this post, ade satu yg aku nak highlight, about recent issues, not PRU13, but kes buli Budak tu.

PENDAPAT AKU,

Dari komen yg aku baca, either tweet, facebook or blog, semua ckp budak tu bodoh la, ape la, tunjuk bagus padahal masih budak! And everything.

See. Tak nampak ke kat situ? Mereka masih budak. Kenapa masyarakat nak menghukum. Budak2 mcm tu, sepatutnya di beri nasihat, tunjuk ajar, bukan suruh diorang bunuh diri. Come on la commentar! Shame on you.  Awak dah dewasa, dah makan garam dulu, dah lalui hal2 buli dan seumpamanya ni, dah pernah rasa macam mana time kita budak2 mentah dulu, nak jadi berkuasa. It's common. Tak boleh salahkan mereka. Salahkan diri kita sendiri, kita yg bawak budaya tu kepada generasi muda sekarang ni.

But, yg dewasa boleh guide mereka, beri mereka peluang, mereka budak. Ye! Ape mereka buat kejam. Tapi, salah siapa? Salah kita yg bawak budaya tu. How bad they are, they sill human. Ade hati dan perasaan. So, just stop marah2, maki2, hina2, but beri mereka peluang untuk tebus kesalahan. They still young. Perlukan tunjuk ajar dari yang dewasa. Bukan suruh diorang BUNUH DIRI. Aku tak faham, ramai commentar cakap mereka otak singkat, tak rasa ke ape yg korang komen, lg singkat pemikirannya?? Suruh diorang bunuh diri?? Heyy, come on la. Sebelum suruh org lain berfikir, kita fikir dulu ape yg kita cakap.

See, dah berperasaan aku menaip ni haa. Lebih baik stop cepat2 before aku mengarut yg bukan2 lg.

Lastly,

Untuk mereka yg pernah melakukan kesalahan, *aku jugak la tu.haha

Selagi kita masih hidup di muka bumi ni, peluang sentiasa ade. Belajar untuk tebus kesalahan yg pernah kita lakukan. Biar lah semua menghina, but always remember, In shaa Allah, Allah sentiasa ade di sisi kita. Percaya kat diri kita sendiri. Kuatkan semangat k! :) May Allay Bless always, walaupun seluruh dunia menghina kita. Sekian.


Jangan bersedih! Sesungguhnya Allah bersama kita. . .



















5 comments:

mas_izzati said...

nak like,,xde button like pulak..haha

Fyza Fauzi said...

haha. knpe like plak? tp kan, boleh ke buat button like?? taktau pon. :o *buta IT. :P

akupunyerhati~ said...

yup!aku setuju dengan ko fyza..sama kes macam pelajar dibuang sekolah sebab masalah disiplin..actually aku x setuju bila pihak sekolah ambil tindakan akhir dengan buang pelajar bermasalah dari sekolah bila budak2 tu dah x boleh ditangani..buang sekolah tu boleh settle ke masalah disiplin dorang?makin ok ke perangai dorang?atau tindakan ini just nak jaga nama baik sekolah je?seriously hidup dorang akan makin teruk sebab dorang da rasa useless..x ada orang yang nak amik kesah..lagipun stigma masyarakat kita budak2 yg dibuang sekolah adalah budak jahat..budak2 ni akan fikir "orang dah anggap aku jahat,buat baik mana pon tetap di pandang jahat" see? then apa jadi dengan hidup dorang?makin tunggang langgang haru biru la jawabnyerr..sampah masyarakat,samseng jalanan..kalau dah smpai level ni dengan usia yang makin dewasa memang agak payah dah nak dibetulkan.. da x ada yang nak guide..masyarakat bagi pressure..pada aku,kalau keras dilayan keras kompem makin keras..jiwa dorang memberontak..isu pelajar bermasalah kritikal ni perlu ditangani bagai menarik rambut dalam tepung.rambut tak putus tepung tak berselerak.selamilah jiwa dorang dengan kelembutan..aku percaya hati dorang tak sejahat mana..dorang budak sekolah lagi..hati muda masih lembut dan boleh dilentur..dorang nak kan perhatian dan kasih sayang..bukan makian,cacian..kita semua bertanggungjawab selamatkan mereka dari lembah hitam..at least jaga mulut kita dari kata2 nista pada dorang..just my 2 cents ;)

akupunyerhati~ said...

errkk...sorry fyza..komen aq da macam 1 entry pulak..hehehe...*terover komen* huahuahua

Fyza Fauzi said...

Haha. It's ok. Aku sokong jgak ape kau ckp tue. Kalau tak mampu nk bantu mereka, just jaga mulut je. Jgn nk main judge. Mengata mcm kita ni baik sgt like malaikat. Spatotnye kita menyokong, bukan mengeji lagi.