Monday, January 24, 2011

ISLAM itu indah .

Akhirnya , . . . abiz gak aku baca sebuah novel . Juz nk kongsi dgn korang , ape yg aku dapat setelah bce novel nie . Yg aku dapat ckp , novel ny , bukan novel biasa . Novel ini lebih baik drpd novel ' Ayat-ayat cinta ' . Dan yg paling membanggakan , novel ni , penulisnya adalah orang Malaysia , bangsa melayu , beragama islam dan ex-student UiTM Arau , Perlis . Mmg , novel ini bukan novel cinta . Mcm ' Andai itu takdirnya ' , ' Ombak Rindu ' , ataupun  ' Aa+Bb ' . Novel ny genre islamik sedikit . lgsg tade bab2 cintan ny . . apatah agy part y romantik . Tpy , ntok org yg sudah remaja , sedang mencari ape itu islam . Keistimewaan islam . Keindahan islam . . . Bce larh buku nie .

' Syahadah Gadis Ateis '




Urm . . mle2 . 1st tyme aku nmpk buku nie kat library , mmg tertarik sgt nk beli . Aku sgt suka bila bab2 berdebat ttg islam dan agama2 lain . So , aku beli larh buku ny dgn harga RM16 . Lepas tu , bila fikir 2 , 3 kali , rasa macam membazir pulak aku beli buku ny . Tpy , tpea larh . . blom bce agy . So , taley nk judge lagi psl bku ny . 
Then , bila aku baca buku ny . Mmg aku tak sangka buku ni best . Lain sangat . Mungkin bila korang baca , korang akan taw ape yg aku maksud kan . Banyak isu yg di paparkan . . dan aku mengaku , soalan2 yang di tanya oleh gadis atheis ny . Pernah terlintas kat dlm hati aku . Just , perbezaan antara aku dan dy , iman aku masih kuat . Even byk gler ttg islam yg pernah aku persoalkan . 


Antara isu2 yg di paparkan kat dlm buku ni , dan aku sgt puas hati dgn hujahan penulis ny .

1) Islam agama yg adil . Tetapi , kalau islam tu agama yg adil . kenapa orang lelaki boleh kahwin 4 ,   perempuan tak boleh ?

A: Sebenarnya , konsep adil kita lebih kepada konsep adil pemikiran barat . Means , kalau someone tu bwat somthing atau dpt something . kita pown bole bwat , dan kita pown akn dpt jgak . Contohnya , dalam adik beradik , si abang dpt baju biru , si kakak tuw pown kne dpt bju biru . Law tu larh yg kte fikir selama ini , mknanya law si abang tuw kena angkat almari yg berat . Mknanya , si kakak tu pown kne larh agkt almari yg berat ? Mcm tu ke ?
Sebaliknya , konsep adil dalam islam , meletakkan sesuatu pd tempatnya .
Maksudnya , ikut kemampuan yang dapat di capai oleh seseorang . Kitayambil balik contoh tdy , si abang dpt baju biru . Tidak semestinya si kakak tu pon kne dpt bju wrna biru jgak . Memadai larh kalau Si pembeli tu membeli kedua-dua baju dengan harga yg sama tetapi mengikut cita rasa si kakak dan abang tuw . Mungkin si kakak tu lebih menyukai wrna pink . Kita mne taw an ?

Selanjutnya , sila baca buku ny . Byk agy isu yg di paparkan .

* Sorry , tulisan mix . Hrp semua readers bole phm . =)


2 comments:

mas_izzati said...

bes erk novel 2??nk cr gak la...hehe

Fyza Fauzi said...

hehe . carik larh . bgos bku tuw . tpy ak tataw da ade blom kat psrn . arituw , ak bce kat blog dy , bku dy tuw da sold out .tataw larh law dy da ulang cetak . tpy , law kau nk pnjm kat ak pown tpea . :)